vmbo basis, kader en gemengde leerweg

Lisanne Donker en Vivian Nguyn

‘Een extra taal komt altijd van pas!’

Oud-leerlingen Lisanne en Vivian kozen Duits als extra vak.

Lisanne Donker en Vivian Nguyn

Oud-leerlingen Lisanne Donker, 14 jaar, en Vivian Nguyn, 15 jaar, waren derdejaars kaderleerlingen op SG Gerrit Rietveld en volgden het vak Duits op SG Nelson Mandela. Ze vinden de taal zo leuk, dat ze het graag als extra vak, boven op hun gewone lesprogramma wilden volgen. Dat kan: op het Nelson of op Gaudí.

Waarom willen jullie zo graag een extra vak als Duits volgen?
Lisanne: Ik wist vorig jaar al dat ik door wilde gaan met Duits omdat ik het gewoon een heel leuke taal vind. En omdat ik later een evenementenbureau wil opzetten, heb ik een tweede taal in mijn pakket nodig.
Vivian: Ik wil gewoon een extra taal leren voor later, misschien komt het van pas.

Kun je dat zomaar doen; een extra vak op een andere school volgen?
Lisanne: Je moet er wel echt willen. Met mijn ouders had ik de afspraak dat we eerst een paar weken zouden kijken of ik de lesstof op het Rietveld aan kan. Dat ging prima en nu heb ik, samen met Vivian en Levi, Duits op het Mandela.
Vivian: Er waren wel meer leerlingen die Duits wilden doen maar toen ze hoorden dat je daar elke week drie of vier uur extra les voor moet volgen, vonden ze het te veel.

Nu volg je dus les op twee scholen. Is dat niet ingewikkeld?
Lisanne: Nee hoor, dat valt best mee. We hebben een leuke klas op het Rietveld maar kennen nog heel veel mensen op Mandela. Daar hebben we tenslotte twee jaar op gezeten en het was er erg leuk.
Vivian: Ik ook. Niet uit heimwee of zo, maar ik vind het Nelson ook gewoon leuk. En we kennen de leerlingen in de Duitse les nog allemaal van vorig jaar.