vmbo basis, kader en gemengde leerweg

Vmbo profielen

De profielen 

In de eerste en tweede klas ga je vooral ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Aan het einde van de tweede klas kies je de praktijkrichting (het profiel), waarin je verder wilt leren voor het behalen van je diploma.

Jouw mentor en docenten helpen je daarbij.

Je kunt bij ons op school kiezen uit de profielen:

Bouwen, wonen en interieur (BWI)

Bouwen, wonen & interieur is een geweldig mooie bedrijfstak. Er bestaat in Nederland een enorm tekort aanvakmensen!

Op het mbo kun je verder leren voor een beroep zoals bijvoorbeeld all-round timmerman, meubelmaker, scheepsbouwer, decorbouwer, tegelzetter of schilder.

Produceren, installeren en energie (PIE)

Bij PIE kun je denken aan installatietechniek, electro- en metaaltechniek. Vind je het leuk om dingen te maken of te repareren? Dan is dit echt iets voor jou.

Bij PIE gaat de wereld van techniek voor je open. Of je nu loodgieter, vliegtuigmonteur of robotspecialist wilt worden, je wordt goed voorbereid op een vervolgopleiding richting jouw droomberoep.

Wil je een stoere opleiding? Aarzel niet. Je bent van harte welkom!

Mobiliteit en transport (M&T)

Bij M&T werk je aan motorvoertuigentechniek, logistiek, het vervoer op de weg en fietstechniek.

Ben je gek op alles dat rolt en rijdt? Dan moet je bij M&T zijn! Je gaat klussen aan auto’s, vrachtwagens, fietsen en brommers en leert de geheimen van het wegvervoer kennen.

Zorg en welzijn (Z&W)

Hier draait alles om het zorgen voor kinderen, zieken, ouderen of cliënten. Later werk je bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg, horeca, uiterlijke verzorging of kinderdagopvang.

Kortom, je vindt het leuk om met mensen te werk.

Je kunt in de vierde klas ook kiezen voor uiterlijke verzorging als je wilt werken in een kapsalon of als schoonheidsspecialist.

Op het Rietveld hebben we prachtige werkplekken waar je gezellig goed kunt oefenen voor de beroepspraktijk.

Economie en ondernemen (E&O)

Vind je het leuk om te handelen en met veel mensen in contact te komen? Dan kun je kiezen voor het profiel Economie & Ondernemen.

Je leert dan veel over zaken zoals presenteren (denk aan het inrichten van etalages), boekhouden, het werken met een kassa en het maken van een bedrijfsplan. Op school oefen je in onze eigen winkel.

Dienstverlening & Producten (D&P)

D&P is ons nieuwste profiel en dit is ook nog eens een heel bijzonder profiel! Het is een intersectoraal programma en dat betekent eigenlijk dat er van alles wel iets in zit; zorg, media, economie, techniek etc. De voorbereidingen voor dit profiel starten al in de onderbouw.  

We vinden het heel belangrijk om je de juiste vaardigheden aan te leren, die je later in allerlei beroepen kunt gebruiken. Deze vaardigheden zijn ook nog eens gericht op de veranderende samenleving, we noemen dit ook wel 21e eeuwse vaardigheden. Verder is een voordeel van dit profiel dat je je profielkeuze een jaar kunt uitstellen.  

In leerjaar 4 volg je keuzevakken en kun je kiezen uit de volgende richtingen: 

- Facilitair en horeca 

- Sport en bewegen 

- Zorg 

- Uiterlijke verzorging 

- Media en ICT 

- Economie en ondernemen 

Ofwel; de keuze is reuze!